Activități

ACTIVITY PROGRAMME FOR A YOUTH EXCHANGE
Activity n° 1
Participating organisations Professional Forum for Education – Bulgaria, SCAMBIEUROPEI – Italia, CREATORII – Moldova, Asociația Mai Mult Verde – România
Venue Duration
City Country Start date End date Activity duration (excluding travel days) Travel days
Cluj-Napoca România 02/05/14 09/05/14 8 days 1.05.2014, 10.05.2014
Activity Programme
Timetable Activities Non-formal & Informal learning methods used
01/05/14
08:30 – 17:30 Sosirea participanţilori şi cazarea lor
18:00-19:00 Jocuri de tip ice-breaker şi jocuri de nume Vom organiza jocuri care să familiarizeze participanţii între ei, să îi facă pe aceştia să se simtă confortabil în grup şi să creeze un anumit dinamism în cadrul acestuia; va avea loc şi o discuţie inaugurală privind obiectivele şi activităţile proiectului
19:00-20:00 Cină
20:00-23:00 Timp de socializare+petrecere de bun venit
02/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-11:30 Jocuri de tip ice-breaker; Jocuri de nume şi de teambuilding Vom utiliza metode de educaţie non-formală care să îi relaxeze pe tineri, să creeze un mediu propice pentru dezvoltarea personală şi profesională a lor și să dezvolte spiritul de echipă
Prezentarea proiectului și a programului Erasmus+; Prezentarea așteptărilor și temerilor participanților în legătură cu proiectul Organizatorii vor vorbi participanților despre necesitatea implementării acestui proiect, obiectivele, activitățile sale și rezultatele scontate, iar ulterior va avea loc o sesiune dedicată principalelor caracteristici ale programului Erasmus+; Ulterior, beneficiarii își vor face cunoscute așteptările și temerile legate de proiect într-un mod creativ folosind materiale reciclate. Programul printat va fi disponibil în sala de activități.
11:30-11:45 Pauză de cafea eco Acum, participanții vor primi un ghiozdan, o cană metalică, un bidon metalic , personalizate cu numele proiectului, logo-ul programului și logo-ul nonformalii.ro; Astfel, ei vor deveni mai conștienți în ceea ce privește paharele de unică folosință și impactul pe care îl au acestea asupra mediului
11:45-13:30 Energizer (10 minute)
Prezentarea tematicii zilei – Consumption Vom utiliza metode prin care să îi facem pe cei prezenți să înțeleagă riscurile pe care le presupune consumerismul pentru mediul înconjurător; Ei vor crea un registru de cadouri alternative cu idei de cadouri, non-materiale, orientate spre servicii (Repară bicicleta mea!), experimentală (Ia-mă la un concert!) sau care provin de la companii care sunt responsabile din punct de vedere social și ecologic.
13:30-15:00 Prânz eco şi pauză Fiecare fel de mâncare și băutură va avea notată distanța parcursă de ingredinte până la locul proiectului; Participanții vor primi încă un obiect care să îi ajute să fie mai sustenabili în ceea ce privește mediu, adică un briceag multifuncțional cu furculiță și lingură, personalizat, de asemenea, cu numele proiectului, logo-ul programului și logo-ul nonformalii.ro
15:00-16:30 Energizer (5-10 minute) Vom folosi o metodă de educaţie non-formală care să ilustreze efectele acțiunilor întreprinse de oameni asupra mediului înconjurător
Activități de teambuilding O scurtă discuție despre alimentele pe care le consumă participanții la ei acasă și distanța parrcursă de acestea până la locul de unde le achiziționează; Exerciții de cunoaștere a echipei și de team-building
16:30-16:45 Pauză de ceai
16:45-18:30 No Waste Workshop Atelierul este împărțit în două segmente: o primă sesiune teoretică prin care dorim să îi facem pe participanți să conștientizeze impactul produs asupra mediului de fabricarea ustensilelor de unică folosință (resurse, drumul parcurs, materiale utilizate) și să înțeleagă de ce au primit obiectele-cadou; În cadrul sesiunii practice ei vor primi suma de 4 euro pentru a-și cumpăra o băutură non-alcoolică de la un restaurant/fast-food, astfel încât acest gest să aibă, per total, un impact ecologic cât mai mic; Ca urmare a exercițiului, ei vor putea identifica strategii de reducere a cantității de deșeuri pe care o produc și vor reflecta la obiceiurile consumeriste pe care le aveau până la momentul respectiv
18:30-19:00 Evaluarea zilei Evaluarea are loc în grupuri internaţionale, cu menţinerea echilibrului de gen, pregătire profesională, vârstă şi regiune de provenienţă; Tinerii vor reflecta asupra a ceea ce au învăţat de când au sosit la proiect și vor împărtăși ce le-a plăcut și ce nu la activitățile de până acum; Ei vor discuta și despre eventuale probleme logistico-administrative; O persoană din fiecare grup va nota aspectele relevante apărute în discuţie şi le va comunica echipei de proiect.
19:20-20:00 Masa de seară
20:00-20:30 Întâlnirea liderilor de grup cu persoana responsabilă de implementarea proiectului La întâlnire vor fi prezenţi câte un lider de grup pentru fiecare grup naţional şi persoana responsabilă de implementarea proiectului. Vor fi discutate toate aspectele necesare pentru care există nemulțumiri sau sugestii (logistice, administrative, legate de activităţi).
20:30-22:30 Târgul ONGurilor Participanții vor prezenta informaţii despre ONG-urile de trimitere și despre acelea pentru care lucrează ca membri/voluntari/colaboratori; Forma de prezentare este la latitudinea lor – prezentări de tip PPT sau Prezi, flyere broşuri sau orice alte materiale sunt binevenite
22:30 Timp liber/boargames
03/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-11:00 Energizer
Prezentarea tematicii zilei – Trash Fiecare participant va primi o pungă pentru a aduna deșeurile produse în ziua aneterioară, pe care le vor împărți în două cateogorii: produse pe care le-au folosit mai puțin de 10 minute și produse pe care le-au folosit mai mult de 10 minute; Va urma o prezentare despre cei 3R: Reduce it, Reuse it, Recycle it, după care se vor prezenta directive și acțiuni ale Uniunii Europene relativ la reciclare, politica actuală de mediu a UE și „ierarhia deșeurilor”
11:00-11:15 Pauză
11:15-13:30 Energizer
Prezentări pe echipe naționale Fiecare echipă națională va prezenta celorlați care sunt obiceiurile consumeriste la ei în țară, dacă oamenii sunt conștienți de impactul pe care îl au asupra mediului și dacă au cunoștință de concepte precum 3R, dacă citesc eticheta atunci când cumpără ceva și dacă cunosc de unde provin ingredientele folosite pentru produsele achiziționate; Ei vor vorbi și despre politicile de mediu implementate de statul de proveniență și la nivel european; Forma de prezentare este la alegerea echipelor, însă apreciem diversitatea surselor.
13:30-15:00 Prânz și pauză
15:00-16:30 Sesiune de reciclare creativă a hainelor Participanții vor fi anunțați în info-pack să vină cu 3 haine pe care nu le mai poartă, care vor fi reciclate și reinventate într-un mod creativ; Obiectivele sunt acelea de a promova reciclarea creativă ca metodă alternativă la aruncarea deșeurilor sau la achiziționarea unor produse care nu sunt responsabile din punct de vedere social și ecologic și, în același timp, dezvoltarea abilităților creative și antreprenoriale
16:30-16:45 Pauză
16:45-18:30 DIY Deodorant, soap, shampoo Participanții vor învăța cum să își facă propriul deodorant, săpun și șampon, principalul obiectiv al acestei activități fiind reducerea ingredientelor toxice folosite în produsele de uz personal prin promovarea unor alternative ecologice și sustenabile
18:30-19:00 Evaluarea zilei Evaluarea are loc în grupuri internaţionale, cu menţinerea echilibrului de gen, pregătire profesională, vârstă şi regiune de provenienţă; Tinerii vor reflecta asupra a ceea ce au învăţat de când au sosit în proiect, prin competențele nou însușite și vor împărtăși ce le-a plăcut și ce nu la activitățile din ziua respectivă; Ei vor discuta și despre eventuale probleme logistico-administrative; O persoană din fiecare grup va nota lucrurile relevante apărute în discuţie şi le va comunica echipei de proiect
19:00-20:00 Masa de seară
20:00-21:00 Pregătirea serii interculturale Participanții vor pregăti materialele de prezentare despre țara lor, precum și produse culinare și de băut pe care le vor oferi spre degustare; Ei pot folosi documente de tip PPT sau Prezi, flyere, broșuri sau orice alte materiale disponibile.
21:00-23:30 Seara interculturală Fiecare grup național va prezenta informații despre statul său – descriere geografică, istorie, tradiții, dansuri populare, mâncare și băuturi specifice.
04/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-11:30 Energizer
Prezentarea tematicii zilei – Transportation, cu abordarea conceptelor specifice (amprentă de carbon, transport sustenabil, carpooling, termeni caracteristici documentelor legislative) Va avea loc o dezbatere liberă despre mijloacele de transport folosite în mod curent de către participanți și amprenta de carbon cauzată; Se vor aduce în discuție inițiative la nivel european pentru un transport mai sustenabil și pentru reducerea amprentei de carbon; Drept obiective ale acestei activități avem creșterea gradului de înțelegere asupra legislației UE în materie de transport, promovarea interculturalității prin exemple aduse din statele participate, dar și din celelalte state UE și dezvoltarea competențelor pe această tematică, inclusiv schimbarea atitudinii
11:30-13:30 Timp liber în parc
13:30-15:00 Pique-nique în parc
16.00-18:30 Simulare (role-play) pe tematica politicilor publice europene de mediu Participanții vor fi împărțiți pe roluri – factori de decizie, cetățeni, state, companii, ONG-uri și vor avea de dezbătut anumite subiecte din poziția reprezentată
18:30-19:00 Evaluarea zilei Va fi realizată în aceleași echipe ca până acum și va avea aceleași obiective de reflecție și de comunicare asupra proceselor de învățare și de formare de competențe
19:00-20:00 Masa de seară
20:00-20:30 Întâlnirea liderilor de grup cu persoana responsabilă de implementarea proiectului La întâlnire vor fi prezenţi câte un lider de grup pentru fiecare grup naţional şi persoana responsabilă de implementarea proiectului. Vor fi discutate toate aspectele necesare (logistice, administrative, legate de activităţi).
20:30-23:30 Bike Night Out
05/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-11:30 Deplasarea pe biciclete la o fermă ecologică Tematicile adresate: stil de viață sănătos și prietenos cu mediul, alimentație eco-friendly – discuții libere, pe statistici și articole privind statele din UE
11:30-11:45 Pauză „Bio, Eco, Organic, Natural” În timpul acestei pauze vor fi consumate produse specifice unui stil de viaţă sănătos, încadrate în mod ştiinţific în categoriile bio, eco, organic,natural; Ei vor studia şi etichetele acestor produse pentru sesiunea de după cină
11:45-14:00 Sesiune dedicată procedurii de compost Inițial vor fi dezbătute avantajele și dezvantajele metode de compost a deșeurilor alimentare; Se vor prezenta studii de caz la nivelul UE (inclusiv raportul Comisiei Europene ENV.G4./FRA/2008/0112 și situația pentru fiecare stat în parte), la nivel de indivizi, ONG-uri, ferme ecologice care folosesc cu succes distrugerea deșeurilor menajere prin compost.
14:00-15:00 Masa de prânz şi pauză
15:00-18:30 Beautiful Food Workshop Atelierul va fi facilitat de către un expert care îi va introduce pe beneficiari în tainele alimentației compuse din ingrediente sănătoase și prietenoase cu mediul; Vor fi discutați mai în detaliu termenii de „eco”, „bio”, „organic”
18:30-19:00 Evaluarea zilei Va avea loc în aceleași grupuri internaționale deja stabilite
19:30-20:30 Masa de seară, după întoarcerea de la ferma ecologică
20:30-22:00 Analizarea unor etichete de alimente fabricate în state diferite și cu ingrediente provenind din Europa și de pe alte continente, inclusiv a celor de pe produsele consumate în timpul primei pauze Participanții vor fi împărțiți pe echipe cu menținerea echilibrului național, de gen, vârstă, sex, și vor avea de analizat o serie de etichete pregătite de către echipa de proiect, ale unor produse alimentare cât mai variate; Obiectivele sunt acelea de a conștientiza necesitatea citirii etichetei înainte de cumpărare și importanța cunoașterii acelor produse care sunt responsabile din punct de vedere ecologic și social și a celor care nu respectă mediul și oamenii folosiți în procesul de fabricație, precum și de a dezvolta o serie de strategii prin care să reducă deșeurile produse de mâncare și de ambalarea acestora; Totodată, cei prezenţi vor înţelege mai bine legislaţia de etichetare cu bio, organic sau ecologic a alimentelor şi diferenţa dintre acestea
22:00 Timp liber
06/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-11:30 Energizer sugestiv pentru tematica zilei
Prezentarea tematicii zilei – Energy Atelierul presupune o discuţie despre combustibili fosili şi surse regenerabile de energie, în care va fi atins şi subiectul consumului de energie la nivel european, pe baza unor statistici, materiale informative editate de către instituţiile europene şi articole de presă; Vor fi utilizate şi pagini web reprezentative pentru subiect
11:30-11:45 Pauză
11:45-13:30 Mini piese de teatru Beneficiarii vor fi împărţiţi pe echipe pentru realizarea unor mini piese de teatru care să ilustreze problemele ecologice de la nivel european și național în ceea ce priveşte consumul de energie.
13:30-15:00 Masă de prânz şi pauză
15:00-16:30 Tehnologiile open source pentru o lume mai sustenabilă Se va prezenta sistemul de operare Linux, ca alternativă la Windows, Inkscape ca alternativă la Corel Draw, GIMP ca alternativă la Photoshop, alternativele având cod sursă deschis faţă de primele; La final va fi prezentat OpenStreetMap ca alternativă la Google Maps şi modul în care primul ajută persoanele cu dizabilităţi şi comunităţile locale să se auto-organizeze şi dezvolte singure într-un mod sustenabil.
16:30-16-45 Pauză
16:45-18:30 Atelier de tehnici de comunicare în domeniul ecologiei Invitații noștri vor lua parte la un atelier în urma căruia vor acumula competențe în promovarea și diseminarea a ceea ce au acumulat de-a lungul proiectului, pentru ca ei să aibă rezultate mai eficiente în creșterea conștientizării oamenilor asupra problemelor dezbătute în cadrul proiectului și chiar pentru dezvoltarea ulteiorară a unor activități de lobby.
18:30-19.00 Evaluarea zilei Va avea loc în aceleași grupuri internaționale deja stabilite
19:00-20:00 Masa de seară
20:00-20:30 Întalnirea liderilor de grup cu persoana responsabilă de implementarea proiectului La întâlnire vor fi prezenţi câte un lider de grup pentru fiecare grup naţional şi persoana responsabilă de implementarea proiectului. Vor fi discutate toate aspectele necesare pentru care există nemulțumiri sau sugestii (logistice, administrative, legate de activităţi).
21:00-23:00 Proiecţie de film pe o tematică de mediu urmată de dezbateri libere Dezbaterile vor fi moderate de către facilitatorii din echipa de proiect.
07/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-11:30 Energizer
Prezentarea tematicii zilei – Water Dezbateri libere pe marginea consumului de apă la nivel individual, naţional şi european, familiarizarea cu iniţiativele la nivelul statelor participante şi la nivel european în ceea ce priveşte consumul de apă; Beneficiarii vor aduce de la ei de acasă mostre de apă pe care o vor testa la finalul acestei activităţi, discutând simultan despre consumul apei de la chiuvetă
11:30-11:45 Pauză
11:45-13:45 Consumul invizibil de apă Participanţii vor fi împărţiţi în grupe şi vor primi bileţele cu denumiri şi/sau branduri de alimente,produse de îmbrăcăminte, igienă, ambalaje; Se va dezbate problema consumului ascuns de apă în vederea fabricării produselor respective; Obiectiv: Familiarizarea cu sursele de consum invizibil de apă; Conştientizarea privind contribuţia individuală la acest consum şi identificarea unor strategii pentru sustenabilitate în această direcţie
13:45-15:15 Masa de prânz şi pauză
15:15-18:30 Activități de pregătire a expoziției reciclate Brainstorming pentru expoziția reciclată
18:30-19:00 Evaluarea zilei Va avea loc în aceleași grupuri internaționale deja stabilite
19:00-20:00 Masa de seară
20:00 Timp liber
08/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-11:00 Prezentarea ideilor pentru expoziția reciclată și stabilirea unui plan de lucru pe sarcini
11:00-11:15 Pauză
11:15-13:30 Lucru la expoziția reciclată Ne dorim ca participanții să folosească materialele pe care le au la dispoziție pentru a crea obiectile utile, însă și noi piese vestimentare, în funcție de preferințe.
13:30-15:00 Masa de prânz şi pauză
15:00-18:30 Lucru la expoziția reciclată Participanții vor lucra la crearea obiectelor reciclate ce urmează a fi expuse în cadrul expoziției.
18:30-19:00 Evaluarea zilnică Va avea loc în grupurile formate
19:00-20:00 Masa de seară
20:00-20:30 Întâlnirea liderilor de grup cu persoana responsabilă de implementarea proiectului La întâlnire vor fi prezenţi câte un lider de grup pentru fiecare grup naţional şi persoana responsabilă de implementarea proiectului. Vor fi discutate toate aspectele necesare (logistice, administrative, legate de activităţi).
09/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-13:30 Flashmob pentru promovarea unui stil de viață sustenabil Participanții vor realiza un brainstorming pentru a selecta o serie de idei pentru un flashmob despre un stil de viață sustenabil, vor discuta apoi forma de manifestare ce urmează a fi abordată.
13:30-14:30 Masa de prânz și pauză
14:30-19:00 Expoziția reciclată Expoziția va avea loc într-un loc public și va fi anunțată către toți stakeholderii, pe website și pe pagina de facebook, precum și promovată către publicul larg din Cluj prin împărțirea de flyere.
19:00-19:30 Evaluarea zilei Se va realiza în aceleași echipe deja formate
20:00-22:00 Petrecere de rămas bun
10/05/14
08:30-09:30 Micul dejun
09:30-12:00 Prezentarea certificatului Youthpass și completarea individuală a acestuia de către beneficiari După ce vor fi discutate principalele caracteristici ale certificatului de tip Youthpass și obiectivele acestui instrument, fiecare participant va completa propriul său document; în cazul lipsei de timp suficient, procedura urmează a fi finalizată după plecarea beneficiarilor.
12:00-13:30 Evaluarea proiectului de către participanți Ei vor povesti ce competențe au dobândit în urma proiectului și vor completa câte un chestionar în vederea unei evaluări scrise.
Plecarea participanților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *