Despre proiect

Perioadă: 1-10 mai, 2015 (incluzând zilele de sosire și plecare)

Localitate de desfășurare: Cluj-Napoca, România

Limbă de lucru: Engleză

Participanți: 37 în total – 9 participanți (cu vârsta între 18 și 30 de ani), dintre care un lider de grup și un facilitator fără limită de vârstă, din Bulgaria, Italia și Moldova și 10 participanți (cu vârsta între 18 și 30 de ani), dintre care un lider de grup și un facilitator fără limită de vârstă, din România.

Sumarul proiectului

„No Impact Project” este o mobilitate de tineret de scurtă durată, desfășurată sub Acțiunea-Cheie 1 a Programului Erasmus+, care adresează teme specific aparținând domeniului ecologiei și mediului, prin folosirea unor metode de educație non-formale.

Principalele obiective ale proiectului

  1. Creșterea conștientizării, în rândul beneficiarilor din cele 4 state, asupra impactului pe care stilul lor de viața îl are asupra mediului
  2. Acumularea de cunoștințe care îi vor ajuta pe participanți să înțeleagă consecințele pe care comportamentul lor îl are asupra ecosistemului
  3. Dezvoltarea de către participanți a unor abilități practice, care vor contribui la susținerea unui stil de viață prietenos cu mediul
  4. Influențarea atitudinilor și comportamentelor beneficiarilor prin promovarea unui stil de viață sustenabil în cadrul activităților derulate în timpul mobilității, astfel ca aceștia să devină “agenți ai schimbării” în comunitățile de care aparțin și în societate, la nivel local, național și european
  5. Familiarizarea beneficiarilor cu Strategia Europa 2020 și efectele scontate

Activități, metodologie și rezultate

Cu ajutorul trainerilor și al experților, participanții vor dobândi competențe (cunoștințe, abilități, atitudini) în ceea ce privește politicile de mediu la nivel european și național pentru fiecare stat în parte, Directiva-cadru a Uniunii Europene privind deșeurile, care a introdus conceptele de reutilizare, reciclare, recuperare (3R) și eliminare a deșeurilor. Principalul scop al acestei inițiative este de a spori gradul de conștientizare al participanților, prin folosirea unor metode de educație non-formală, asupra necesității unui stil de viață sustenabil la nivel individual în vederea conservării mediului înconjurător. În fiecare zi a mobilității, participanții vor face un pas în plus spre un stil de viață cu impact 0: mai puțin consum, mai puține deșeuri și mai puțină poluare datorată transportului, mâncare achiziționată de la producători locali, mai puțină energie și apă irosite și, în cele din urmă, ei vor învăța să își direcționeze competențele nou-formate către comunitățile cu care vin în contact.

Metode ce vor fi folosite în cadrul activităților: ice-breakere, energizere, dezbateri, prezentări, ateliere practice, proiecție de film, simulare, vizită la o grădină ecologică.

Metodele implementate și sesiunile de training vor fi documentate prin filmare, împreună cu testimonialele participanților, apoi vor fi editate și diseminate. Odată ce ei se întorc în comunitățile cu care vin în contact, ca parte a procesului de multiplicare, tinerii vor implementa diferite ateliere pe reciclare creativă pentru alți beneficiari.

Un alt rezultat este reprezentat de un website realizat în concordanță cu filozofia proiectului, unde toate organizațiile implicate și beneficiarii, ca de asemenea oricine este interesat, vor posta informații referitoare la cadrele legislative europene și ale statelor participante privind temele adresate de proiect, precum și idei de proiecte cu rol de follow-up și exemple de bune practici în domeniul protecției mediului și a unui stil de viață sustenabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *