37 de participanți din patru țări au învățat cum să protejeze mediul prin programul ”No Impact Project”

Asociația MaiMultVerde anunță încheierea programului „No Impact Project”, o mobilitate de tineret finanţată de Comisia Europeană prin Programul ERASMUS+. Timp de opt zile, la Cluj-Napoca, 37 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au învățat principiile de bază ale protecției mediului și cum să dezvolte și să mențină un stil de viață prietenos cu mediul. Ceilalți parteneri ai proiectului au fost organizațiile non-guvernamentale: Scambieuropei (Italia), Creatorii (Republica Moldova) şi Professional Forum for Education (Bulgaria).

”No Impact Project” a pornit de la ideea mișcării internaționale ”No Impact”, care militează pentru un stil de viață sustenabil. Obiectivele inițiale ale proiectului au fost:

  • creșterea conștientizării, în rândul beneficiarilor din cele patru state, a impactului pe care stilul lor de viață îl are asupra mediului
  • acumularea de cunoștințe care îi vor ajuta pe participanți să înțeleagă consecințele pe care comportamentul lor îl are asupra ecosistemului
  • dezvoltarea unor abilități practice care vor contribui la susținerea unui stil de viață prietenos cu mediul
  • influențarea atitudinilor și comportamentelor beneficiarilor prin promovarea unui stil de viață sustenabil în cadrul activităților derulate în timpul mobilității, astfel ca aceștia să devină “agenți ai schimbării” în comunitățile de care aparțin și în societate, la nivel local, național și european
  • familiarizarea beneficiarilor cu Strategia Europa 2020 și efectele scontate.

Prin folosirea metodelor de educație non-formală, proiectul a reușit să îmbine experiența profesională și studiile diverse ale beneficiarilor. Cele mai importante activități au fost:

  • prezentări despre ecologie pe diverse subiecte
  • workshop-uri despre consumul de apă, deșeurile alimentare, agricultura ecologică și reciclarea creativă din obiecte textile și din plastic
  • simulări de tip roleplay
  • realizarea unor materiale video care să ilustreze o serie de probleme specifice consumului iresponsabil din punctul de vedere al consecințelor asupra mediului.

Reprezentanții Asociației MaiMultVerde au facilitat ateliere despre consumerism și protejarea resurselor, cu referire nu doar la România, ci la întreaga lume. Mai multe informații despre activitățile desfășurate pot fi găsite la www.noimpactproject.ro.

Pe toată durata proiectului, în Cluj-Napoca, participanții s-au deplasat cu bicicleta. Printre aceste deplasări, s-a aflat și vizita la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, unde au participat la o serie de prezentări și ateliere practice despre agricultura ecologică. În ultimele două zile ale proiectului, participanții au realizat un flashmob în centrul orașului, pe tema gestionării deșeurilor și o ”expoziție reciclată” cu obiecte create de către beneficiari din îmbrăcăminte veche.

Participanții au experimentat prin intermediul acestei inițiative și schimbul intercultural, prin prezența organizațiilor promotoare din patru țări, dar s-au familiarizat și cu aspecte comune care țin de problemele de mediu identificate în fiecare dintre țările participante. Ulterior proiectului, tinerii au început să disemineze informațiile acumulate în comunitățile cu care vin în contact la nivel personal și profesional.

Susţinătorii proiectului au fost: Carrefour, Antalis, EcoRuralis, Eco-Rom Ambalaje, Romaniapozitiva.ro, Ecomagazin.ro și EcoFrecvența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *